Een virus zit in

een klein hoekje

De versoepelingen worden langzaamaan doorgevoerd in Nederland en daarbuiten, maar het coronavirus is nog niet geweken. Door deze pandemie zijn we ons meer dan ooit bewust van het goede zorgstelsel in Nederland. Natuurlijk heeft de zorg in deze coronatijd leergeld betaald maar het feit dat iedereen, niemand uitgezonderd, medische hulp krijgt in Nederland is te prijzen. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld, is dat niet zo vanzelfsprekend. Voordat de crisis uitbrak dachten 2% tot 3% van de Nederlanders er serieus over na om te emigreren. In 2019 hebben zo’n 158.000 Nederlanders de stap ook echt gemaakt. De bestemming Zuid-Europa is hierbij het meest populair, respectievelijk gevolgd door Duitsland, België de VS, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. De verwachting voor 2020 lag in januari op zo’n 163.000 vertrekkende Nederlanders. Door corona stonden veel vertrekplannen on hold. Nu de grenzen weer open zijn lijkt niets een emigratie meer in de weg te zitten, toch?

Veel Nederlanders willen graag voor langere tijd in het buitenland werken, wonen en/of studeren. Daar waar wij, als inwoners van Nederland, een beroep kunnen doen op de zorgverzekering moeten zij vaak een particuliere verzekering afsluiten omdat er soms simpelweg geen alternatief is of dat de dekking die in het nieuwe thuisland wordt geboden niet afdoende is. De ervaring leert dat Nederlanders graag dezelfde zorg willen die ze in Nederland ook gewend zijn. Een bezoek aan een fysiotherapeut of een verloskundige moet wel in de dekking zitten. Daar komen wij dan om de hoek kijken. Wij bieden ziektekostenverzekeringen aan special voor deze Nederlanders die behoefte hebben aan een stuk Hollandse zekerheid. Sommige van deze Nederlanders zijn de betutteling van ons poldermodel ontvlucht, maar ze blijven tegelijkertijd graag degelijk verzekerd van bijvoorbeeld goede zorg. Zeker ook nu tijdens de pandemie! Een kleine quiz om je mee te nemen in de wereld van ziektekosten in de Verenigde Staten. Hoeveel kost een blindedarmoperatie in Amerika?

A. 10.000 euro B. 2.500 euro C. 50.000 euro

Het juiste antwoord is C. Nu moet je weten dat exact dezelfde behandeling in Nederland € 2500,- kost.

Als je alleen een Nederlandse zorgverzekering hebt en je voor deze klachten wordt opgenomen in de Verenigde Staten zal je zorgverzekering betalen wat de dezelfde behandeling kost in Nederland, die € 2500,-. Heb je een aanvullende dekking dat zal dat maal twee, € 5000,- zijn. Maar wie betaalt het verschil van € 45.000,-? Als je gaat reizen kun je een reisverzekering afsluiten die dit soort kosten afdekt maar lees altijd de kleine letters. Zeker als je naar een land gaat waar de medische kosten hoger zijn dan een lokale wolkenkrabber. Een zorgverzekering ter plaatse kan ook aardig aan de prijs zijn. Per maand $600,- betalen met een, hou je even vast, een eigen risico van $ 13.000,- is daar heel normaal. Feitelijk moet je eerst goed ziek worden, wil je überhaupt gebruik kunnen maken van die verzekering. Naast de VS zijn ook landen zoals China, Hong Kong, Singapore en Maleisië stevig aan de medische prijs. Een middenoorontsteking met een overnachting kan in Singapore oplopen naar € 30.000,- en dan heb ik het ontbijt niet meegerekend. Zorg dus voor een goede medische kostenverzekering als je naar het buitenland vertrekt of dat nu lang of kort is. Check vooraf goed hoe het geregeld is in jouw nieuwe woonland. Laat je niet verrassen, een virus zit in een klein hoekje. Wil je meer weten? Check dan www.oomverzekeringen.nl

Marianne Q Fotografie

Geschreven door:

Chantal Deen

Merk & Communicatiemanager OOM Verzekeringen

image