A Week to Peak in Sweden

A Week To Peak - Proefdraaien bij een Zweedse Werkgever

Het Zweedse project “A week to peak in Sweden” brengt werkgever en werkzoekenden (kandidaat) samen om een week aan elkaar te snuffelen. Via een Zweeds uitzendbureau wordt de Nederlandse kandidaat een week geplaatst bij een werkgever en kunnen zowel werkgever als werknemer kijken of er een match is met betrekking tot vaardigheden, kennis en chemie tussen elkaar.

“Dit initiatief is geboren uit een soort van frustratie”, aldus Lara Feller en Rob Floris, EURES adviseurs en initiatiefnemers van dit project. “De werkloosheid in de proef-regio is onder de 3,5 %, er zijn enorme tekorten aan opgeleid en ervaren personeel, maar iedere keer als we een goede Europese kandidaat voorstelde waren werkgevers terughoudend.”

Webinars ”A week to Peak in Sweden” op 14 december en 12 januari om 19.00 uur (beperkt aantal kandidaten) Voor een uitnodiging, stuur je CV naar: eures-ost@arbetsformedlingen.se

“We kregen altijd hetzelfde te horen: We weten niets van zijn/haar opleiding en training, welke precieze ervaring de kandidaat heeft, past de kandidaat wel in het team, kan deze de taal wel snel genoeg leren etc.

Wij als geëmigreerde Nederlanders weten dat emigreren een grote stap is. Vrienden en familie achterlaten, zekerheden loslaten, een vaste baan in thuisland opzeggen, huis verkopen etc. en dat om bij een werkgever te gaan werken die je misschien alleen via Skype hebt ontmoet…”

”We werken al een aantal jaren intensief samen met het uitzendbureau One Partner Group (OPG) in de regio Värnamo/Jönköping en hebben goede ervaringen met hen, dus kwamen we met hen op het idee om een try-out week aan te bieden aan serieuze en gemotiveerde kandidaten”, zegt Rob Floris.

Het concept is simpel. De kandidaat komt naar Zweden voor een week en is in dienst van het uitzendbureau OPG. Zij zoeken de juiste werkgever voor de kandidaat, en de toekomstige emigrant wordt betaald en verzekerd volgens de landelijk geldende regels.

De kandidaat neemt een week vakantie in Nederland. Zegt zijn/haar baan dus niet op, maar komt een week proefdraaien hier. Dan heb je A week to peak! Laat maar zien wat je in huis hebt!

Na een week gaan de werkgever, de kandidaat, OPG en Eures met elkaar aan de tafel zitten en nemen ze een besluit over een eventuele aanstelling voor de toekomst. Bij een positief besluit komt kandidaat 6 maanden in dienst bij OPG (vrij gebruikelijk) en daarna in vaste dienst bij werkgever, is er echter geen match dan kan kandidaat gewoon weer naar Nederland zonder zijn huidige baan opgezegd te hebben. “Op dit moment werkt OPG met de branches techniek, Industrie, gastronomie, logistiek en bouw in de Värnamo/Jönköping regio, maar als het projekt een succes wordt dan neemt OPG volgend jaar 25 vestigingen uit heel Zweden mee naar de Emigratiebeurs om dit projekt te draaien”, vult Lara Feller aan. Daarnaast is OPG ook altijd nieuwsgierig naar CV’s die buiten deze groep vallen. Garanties kunnen echter nooit gegeven worden natuurlijk, maar we doen wel ons best!