Ik vertrek…

GOED voorbereid!

Menig Nederlander die gaat wonen, werken of studeren in het buitenland en zich goed wil voorbereiden ploetert voor vertrek door stapels emigratiechecklijsten heen van de overheid, verzekeraar tot verhuizer.

Toch zijn er altijd een paar dingen die blijven liggen of iets dat je over het hoofd ziet. Ook veranderingen in je eigen leefsituatie of veranderingen bij de overheid kunnen jouw situatie beïnvloeden.

Jij vertrekt, dus het is aan jou om relaties te onderhouden

Niet alleen de band met Nederlandse vrienden en familie wil je bijhouden, maar ook die met de overheid. En dat laatste zijn we niet gewend! In Nederland gaat er een heleboel automatisch en digitaal, maar zodra je jezelf uitschrijft bij de gemeente, ben jij aan zet.

Heb je echt overal aan gedacht?

Tijdens het regelen van je emigratie, is het maar een klein stapje extra om de zaken ook goed te regelen voor iets waar je misschien niet direct aan denkt. Zoals pensioen of huisvesting als je weer terugkeert naar Nederland. En wat denk je ervan te zorgen dat; je jouw uitkering kunt behouden, je schulden kunt aflossen, je belastingzaken op orde zijn en je AOW-verzekeringsjaren blijft opbouwen.

En wat als… stel jezelf de vraag

Wat als… je met de liefde van je leven in het buitenland woont en je kinderen krijgt? Waar heb je recht op en wat moet je regelen, hoe zit het met de nationaliteit van de kinderen? En wat als een relatie helaas uitloopt op een scheiding? Wat als je geen inkomsten meer hebt en je hals over kop terug moet? Hoe kun je dan zorgen dat je niet tegen een administratieve en juridische barrière aanloopt.

Meer hierover in ons gratis e-boekje “Survivalgids voor emigranten”.

Maar, hoe kon ik dat nou weten?

De overheid zit niet stil, dienstverlening, wet- en regelgeving veranderen regelmatig. Dit is soms ten goede; zo kunnen Nederlanders in het buitenland nu een DigiD activeren via videobellen. Helaas zijn veranderingen soms ook negatief, zoals de nationaliteitswetgeving, waardoor je onbewust je Nederlanderschap kan verliezen.

Wie zijn wij?

GOED - Grenzeloos Onder Eén Dak is een stichting zonder winstoogmerk met een bestuur en een netwerk van vrijwilligers, opgericht in 2019. Wij zijn een klankbord voor de Nederlander in het buitenland, van vertrek tot terugkeer. Ook zijn wij een klankbord voor (semi)-overheidsinstanties die relaties hebben met Nederlanders in het buitenland. Zo denken we graag mee of nieuwe regelgeving en dienstverlening aansluit bij de praktijk van een Nederlander in het buitenland. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Het motto van de Stichting is samenwerken en verbinden, met elkaar en voor elkaar bereik je veel meer.

Dit doet Stichting GOED voor jou

Wij houden je op de hoogte van actualiteiten via de nieuwsbrief. Hiermee informeren we je van veranderingen bij de overheid en hoe je ermee aan de slag kunt. Schrijf je alvast in!

Verbeteren van de centrale informatievoorziening met input van emigranten. Informatie is dé wijze om nodeloze problemen te voorkomen. De Stichting heeft bijvoorbeeld samen met Nederland Wereldwijd van Buitenlandse Zaken gewerkt aan een stappenplan voor terugkeer naar Nederland.

Actief meedenken en samenwerken met instanties aan oplossingen. Zo dragen we o.a. bij aan een betere consulaire dienstverlening en een meer toegankelijke Digitale Overheid. We werken samen met Nederlandwereldwijd.nl en hebben een breed netwerk waaronder ministeries, overheidsinstanties, onderwijsinstituten en gemeenten. Dit werkt goed, zo hebben we een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren aan de verbeteringen in het aanvragen en gebruik van de DigiD in het buitenland en betere inzet van mobiele paspoort aanvraagstations en hebben we de gezinsmigrant op de kaart gezet.

Actualiteiten: • Een Webinar voor de emigrant is in voorbereiding samen met Nederland Wereldwijd, meld je al vast aan! • Toegang tot gratis e-boekje “Survivalgids voor emigranten” anders dan een checklijst, meer een handig naslagwerkje.